Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Інтернет-торгівля у фокусі уваги

, опубліковано 04 січня 2024 о 17:06

Підрозділами податкового аудиту територіальних органів ДПС на постійній основі проводяться заходи податкового контролю щодо суб’єктів господарювання, які здійснюють дистанційну торгівлю товарами у мережі інтернет, щодо  застосування ними належним чином зареєстрованих реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) або програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – ПРРО).

Працівниками підрозділу фактичних перевірок Головного управління ДПС у Сумській області було організовано проведення двох одночасних фактичних перевірок місць здійснення діяльності платника податків.

Фактичними перевірками було встановлено, що суб’єкт господарювання – фізична особа-підприємець у порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» здійснював реалізацію товарів за готівку без застосування РРО/ПРРО.

Крім того, було встановлено, що даний суб’єкт господарювання також приймав оплати за товар із використання реквізитів своєї банківської платіжної карти до рахунку, відомості про який не подано до контролюючого органу (відкритого не для ведення господарської діяльності, а для особистих потреб).

При цьому з чотирма продавцями, які безпосередньо працювали у підприємця у двох точках видачі інтернет-замовлень, трудові відносини належним чином не оформлялися – трудові угоди не укладалися.

За встановленим фактом порушення порядку проведення розрахунків до підприємця будуть застосовані фінансові санкції, передбачені Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

А щодо порушення трудового законодавства – матеріали перевірки спрямовані до Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці.

ДПС вкотре звертає увагу суб’єктів господарювання, що починаючи із 01.01.2022 пункт 61 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України вичерпав свою дію і фізичні особи-підприємці – платниками єдиного податку (крім першої групи) зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО на загальних підставах.