Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Результати контрольно-перевірочної роботи дотримання вимог законодавства в частині здійснення продажів у мережі Інтернет

, опубліковано 28 грудня 2023 о 15:16

Стрімкий розвиток економічної діяльності з реалізації товарів і послуг за допомогою Інтернету (e-commerce) сприяє активному розвитку інтернет-торгівлі, основу якої складає роздрібна торгівля, що орієнтована на кінцевого споживача.

Однак, не всі суб’єкти господарювання, які займаються інтернет-торгівлею, пам’ятають про добросовісне виконання ними обов’язків платника податків України.

Так, співробітниками відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС у Київській області в ході проведення контрольно - перевірочних заходів встановлені факти продажу товарів для тварин та супутніх товарів через Інтернет-сайт та брендові мережеві магазини без застосування РРО/ПРРО та належного ведення обліку товарних запасів.

Як наслідок, платника податків притягнуто до фінансової відповідальності в сумі майже 240 тис. гривень.

Зазначене свідчить про порушення продавцем п. 1, 2 та п. 12 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування РРО в сфері торгівлі громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями, що і було зафіксовано в акті перевірки.

ДПС наголошує, що застосування  реєстраторів розрахункових операцій за продані товари, у тому числі через мережу Інтернет, є обов’язковим при проведенні розрахунків у готівковій формі та/або з використанням електронних платіжних засобів.

Лише безумовне виконання вимог щодо видачі фіскальних чеків при розрахунку забезпечить роботу бізнесу без штрафних санкцій.